Det är försumligt att använda bilder vars nyttjanderätter inte är exakt reglerade eller kända. Annars finns risk för höga varningar om bildrättigheter kränks. Ta reda på här vad du måste se upp med när du köper bilder och vilka begränsningar som finns. Till exempel vid bildbehandling, individuell online/tryckt användning eller cirkulation i tryckta medier.
Dessutom finns det fallgropar om du inte fullgör dina skyldigheter enligt licensavtalet, t.ex. tillskrivning av författarskap. Eller till exempel om varumärkes- och personliga rättigheter kränks (även om det kanske är oavsiktligt).
Grundläggande vid köp av bilder och licensavtalet
Om du använder köpta bilder beviljas du användningsrättigheter i ett licensavtal för en specifik typ av användning enligt upphovsrättslagen. Ett licensavtal ingås mellan bildbyrån eller en fotograf (licensgivare) och dig (licenstagare). Antalet exemplar, användningslängd och media kan t.ex. begränsas utöver typen av användning.
Tips 1: Användningstyp: Använd inte bilder för reklamändamål endast avsedda för redaktionellt bruk. Om detta uppmärksammas kan det bli dyrt! Andra typer av användning inkluderar utbildningsändamål eller kommersiellt utnyttjande (t.ex. för kommersiella produkter).
Skillnaden mellan gratis, licensfria och obligatoriska bilder
Creative Commons-licensavtal bevilja nyttjanderätt för fri användning av bilder. Vilka alternativ du har för användning beror på vilket individuellt CC-licensavtal som gäller.
Royaltyfria bilder kan ofta användas i oändlighet i olika medier efter betalning för ett projekt. Denna term som används på tyska är dock missvisande och betyder inte ”allmän egendom”! Den engelska termen ”Royalty– Free” eller ”RF” för kort är också vanligt.
Rättighetshanterade bilder – även ”Rights Managed” eller ”RM” för kort är vanligtvis dyrare än royaltyfria bilder. Denna ”traditionella” licens är mer komplicerad, men också mer exklusiv. Bilderna får endast användas i enlighet med det förhandlade licensavtalet.
Tips 2: Exklusivitet: En bild som är licenspliktig för en angiven typ av användning eller bransch ger den stora fördelen att en konkurrent inte kan använda bilden om den har överenskommits att göra det. När det gäller royaltyfria bilder som används för massmarknaden är det dock mycket möjligt att konkurrenter eller till och med stora företag kommer att använda samma bild i uppmärksammade kampanjer.
Vad är skyldigheterna som följer av ett licensavtal för bilder?
Först efter att licensvillkoren har bekräftats kan bilder som köpts online laddas ner från bildbanker.
Tips 3: Observera att inte bara de få villkor som visas kortfattat gäller, utan även licensavtalen som fyller flera A4-sidor. Du måste vara en advokat specialiserad på upphovsrättslagstiftning för att förstå dem i detalj. Tyvärr har varje aktiebyrå sina egna individuella villkor. Dessa är exemplariska skyldigheter kopplade till ett licensavtal för köpare av foton …
Tips 4: Fotografnamn: Om möjligt (oavsett om det är för användning på Internet eller i trycksaker), lägg namnet på fotografen och bildbyrån direkt under, i eller bredvid bilden: ”© copyright namn/bildbyrå”. Vissa aktiebyråer kräver också bevis på upphovsrätt för foton som används på webben i metadata eller till och med en länk till deras webbplats. I flersidiga trycksaker är det ibland vanligt (men inte rättssäkert) att placera en lista med fotokrediter i förlaget. Bildkrediten noterar sedan exakt var varje bild som används i publikationen placerades: ”s. 3 längst ner till höger” etc.
Tips 5: Tryck och onlineanvändning: Se absolut till att du säkerställer rättigheterna att använda bilden för dessa två mediaanvändningar.
Tips 6: Stora upplagor: Om du tänker skriva ut ovanligt stora kvantiteter (t.ex. 100 000) foton, kan du behöva betala en multipel av licensavgiften.
Tips 7: Redigeringsrätt: Det kan till och med begränsas av licensgivaren att ändra storlek eller färg på foton. Därför bör du ta en titt på dessa villkor.
Se upp för leverantörer av gratis foton eller billiga erbjudanden
Tips 8: När det gäller så kallade ”penny”-aktier, t.ex. följande scenario: Du kan knappast bevisa att du inte har brutit mot några bildrättigheter med bilder som från början laddades ner gratis om författaren senare säljer ett motiv mot betalning.
Tips 9: Det kan också vara riskabelt om ansikten är lätta att se på bilder. Kränkningar av personliga rättigheter (särskilt rätten till en egen bild), varumärkesrättigheter, tredje parts rättigheter (t.ex. arkitekter till deras fotograferade byggnader eller konstnärer till deras verk): Detta är bara några fallgropar som kan leda till känsliga varningar.
Tips 10: Rättssäkerhet: Det är därför bättre att endast köpa och använda bilder från etablerade bildbyråer. För här kan du vara ganska säker på att alla rättsliga osäkerheter är kontrollerade.