Vilken resolution krävs för bästa print på kläder?

Kläder på ställ

Att skapa kläder med tryck, oavsett om det handlar om T-shirts, tröjor, eller kepsar, kräver en balans av kreativ design och teknisk precision. En av de mest kritiska tekniska aspekterna att beakta är resolutionen på din design. Men vilken resolution är bäst för att säkerställa en skarp och klar bild på ditt klädesplagg? Låt oss djupdyka i detta ämne.

Varför är resolutionen viktig?

Resolutionen på en bild bestämmer hur många pixlar den innehåller i bredd och höjd. Ju högre resolution, desto fler detaljer kan bilden visa. Om resolutionen är för låg kan bilden bli suddig, pixelerad eller förlora detaljer när den trycks på kläder.

Vad är den rekommenderade resolutionen?

Generellt sett rekommenderas en resolution på minst 300 DPI (dots per inch) för tryck på kläder. DPI refererar till antalet punkter av bläck per tum som en skrivare kan producera. En högre DPI-värde betyder att designen kommer att tryckas med fler punkter per tum, vilket resulterar i en skarpare och mer detaljerad bild.

Faktorer att beakta

  • Tryckmetod: Olika tryckmetoder kan ha olika krav på resolution. Till exempel kan direkt-till-plagg (DTG) tryckning och skärmarbete ha olika behov när det gäller bildkvalitet.
  • Storlek på designen: Om din design är avsedd att vara en liten logotyp på bröstet, kan du komma undan med en lägre resolution. För större designs, som ett stort tryck på ryggen av en T-shirt, är en högre resolution avgörande.
  • Komplexitet av designen: En enkel logotyp med solida färger kan inte kräva samma höga resolution som en komplex, detaljerad illustration.
  • Material på klädesplagget: Vissa tyger, som bomull, kan visa upp en tryckt bild med hög klarhet, medan andra, som vissa syntetmaterial, kan vara mindre förlåtande.

Tips för att förbereda din design

  • Börja högt: Det är alltid bäst att börja med en hög resolution eftersom det är lättare att minska en hög upplöst bild än att öka resolutionen på en lågupplöst bild.
  • Undvik uppskalning: Att öka storleken på en lågupplöst bild kommer inte magiskt att lägga till detaljer. Istället kan det göra bilden suddig eller pixelerad.
  • Använd vektorbilder: Vektorgrafik, till skillnad från rastergrafik, är skalbar utan förlust av kvalitet. Om möjligt, skapa din design som en vektorbild i program som Adobe Illustrator.

Källa: https://folier.se/tryckakademin/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg