Digitala Illustrationer – Fördelar, Tips & Råd

sorin gheorghita CdmpFw9vrX0 unsplash

Du ser dem överallt: tidningar, reklam, webbplatser, speldesign och förpackningar. Om du tittar närmare på ditt liv kommer du att märka att du varje dag vidrör otaliga föremål som involverar digitala illustrationer och vektorgrafik.

Det börjar vid frukosten med mjölkförpackningen och müslin. När du bläddrar igenom dina sociala medier kommer du ständigt att stöta på grafiska annonser.

Individuella illustrationer och grafik kan också användas för ditt företag för att vara användbar! Vi tittar alltid först på bilder än på texter. Till exempel är illustrationer bra för bloggartiklar och kan göra långa texter tydligare.

För att förstå hur de ritade bilderna fungerar har jag sammanställt några fördelar för dig här.

Unikhet

Visst, även ett foto är unikt, men en handgjord illustration är mycket individuell och är speciellt utvecklad för ditt varumärke. Ett foto förblir ett foto – det kan bara avbilda verkligheten. En illustration, å andra sidan, är den kreativa bearbetningen av verkligheten.

Digitala illustrationer som blickfång

En individuell digital illustration sticker ut från massan av bilder. Eftersom denna illustration ännu inte finns i denna variant ger vi den betydligt mer uppmärksamhet än till exempel ett foto som kan ses om och om igen på ett eller annat sätt.

Känslor hjälper till att förankra information

Vi vill inte bara bli övertygade tekniskt, utan också känslomässigt – det fungerar med visuell storytelling. Vi talar om det ”bildande berättandet” av information, vilket du kan uppnå genom digitala illustrationer eller vektorgrafik.

Text och bild genererar tillsammans känslor – ett kraftfullt verktyg i reklam.

Efter endast 2 sekunders visning en bild lagras i huvudet! Grafik och illustrationer är det perfekta referensmaterialet för vår hjärna.

Jämfört med text bearbetas bilder 60 000 gånger snabbare. En grafik låter oss absorbera mycket mer information än en text – och det på mycket kort tid!

Grafik kommunicerar undercover

Den okomplicerade bearbetningen av bilder i hjärnan säkerställer att de många informationen (och känslorna) inte märks ställ in vårt huvud och lämna ditt meddelande där. Detta är idealiskt för att kommunicera ett företags värderingar, speciella egenskaper och visioner – detta främjar också varumärkeslojalitet!

Till det mest delade innehållet i sociala medier, förresten, infographics, på svenska infografer.

Infografik är särskilt lämplig som informationsförmedlare

Nu när du vet om fördelarna med ritad grafik/illustrationer, kommer vi att förklara för dig nedan skillnaden mellan en vektorgrafik och en pixelgrafik.

Vektorgrafik kontra pixelgrafik

Det finns två olika sätt som bilder kan representeras digitalt, som pixel eller vektorgrafik. Kanske har du blivit ombedd om en vektorgrafik av ett tryckeri för att din fil var för pixlad och skulle ha blivit suddig när den skrevs ut?

En vektorgrafik består av linjer och kurvor och kan skalas efter behov . Pixelgrafik är å andra sidan baserad på pixlar. Om dessa har låg upplösning ökar ”blockeffekten”.

Vad är pixelgrafik?

En så kallad pixel graphic består av uppradade fyrkantiga prickar, de så kallade “pixlarna”. Ju fler pixlar det finns, desto bättre kvalitet eller upplösning på innehållet. Upplösningen anges i dpi (punkter per tum).

Den måste användas för Webbvisningen minst 72 dpi och för professionell utskrift minst 300 dpi. Om en pixelgrafik förstoras, förstoras även de enskilda pixlarna och sträcks ut. Som ett resultat av detta ser bilden ”pixlad” ut när förstoringen ökar. Till exempel ritas pixelgrafik i Adobe Photoshop, som kan användas för att skapa underbara digitala illustrationer. Bildstorleken måste dock vara tydlig innan man börjar.

Vad är en vektorgrafik?

Vektorgrafik är inte baserad på enskilda pixlar som bilder. Deras stora fördel är att de kan förstoras och förminskas (skalas) utan problem, utan att detta skulle resultera i en kvalitetsförlust i displayen. För att skapa en vektorgrafik behöver du ett grafikprogram som kan bearbeta och lagra denna typ av bildinformation (t.ex. Adobe Illustratorr).

De vanliga filformaten för vektorgrafik är .eps, .svg och .ai. Vektorgrafik används speciellt för att skapa platta illustrationer, grafik och logotyper. Till exempel används alltid logotyper i olika storlekar och skapas därför som vektorgrafik.

En nackdel är dock att med en vektorgrafik, i motsats till en pixelgrafik, detaljer som bara skuggor svår eller komplex att visa.

Som du kan se har båda illustrationsstilarna sina för- och nackdelar. Med illustrationer kan du naturligtvis också lägga till ditt varumärke inkl. företagsdesignfärger flödar in – så att de är perfekt anpassade för dig och ditt företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Logotypdesign & Logotyputveckling – Grundläggande Överväganden

  • Utveckla Modulära System – Tips & Råd

  • Hur du Skapar Autentiska Reklambilder – Tips & Råd