Webbdesign för Nybörjare – Tips & Råd

office 605503 1280

När världen rör sig mer och mer online, blir ämnet webbdesign mer och mer viktigare. I princip behöver alla företag en webbplats som de kan använda för att nå sin målgrupp. Naturligtvis är detta lättare sagt än gjort. Att skapa en snygg och funktionell webbplats är inte en lätt uppgift och kräver mycket arbete.

Lyckligtvis för dig finns det många resurser som kan hjälpa dig med webbdesign att lära. Den här artikeln är en omfattande guide för alla som vill komma in på området webbdesign. Jag kommer att täcka allt från grunderna till mer avancerade ämnen som kodning och verktygen.

Vad är webbdesign?

Webbdesign är processen för att skapa en webbplats. Detta inkluderar allt från den första planeringen till själva kodningen och utvecklingen av webbplatsen. En bra webbdesign tar hänsyn till kundens behov, målgruppen och det övergripande budskap som webbplatsen är tänkt att förmedla.

Det är viktigt att inse att webben design är inte samma sak som webbutveckling. Webbdesign hänvisar till de visuella aspekterna av en webbplats, medan webbutveckling handlar om de mer tekniska aspekterna som kodning och server-side setup. I de flesta fall behöver du både webbdesigners och webbutvecklare för att skapa en fullständig webbplats.

Vad element gör webbdesign inkluderar?

Webbdesign involverar många olika element, som alla måste kombineras för att skapa en framgångsrik webbdesign för att skapa webbplats. Låt oss ta en titt på några av de viktigaste aspekterna av webbdesign:

Layout: Layouten är den övergripande strukturen på webbplatsen och hur de olika elementen är ordnade är. Detta inkluderar saker som placeringen av navigeringsmenyn, sidhuvudet, sidofältet och sidfoten.

Design: Design hänvisar till utseendet och känslan på webbplatsen. Detta inkluderar allt från färgerna och typsnitten som används till bilderna och den övergripande visuella stilen.

Användarvänlighet: Enkel att använda handlar om att göra det enkelt för användare att komma åt att navigera på din webbplats och hitta det du letar efter. Detta inkluderar saker som en tydlig navigeringsmeny, lätt att hitta kontaktinformation och välskrivet innehåll.

Innehåll: Innehållet är den faktiska texten, bilderna, videorna, etc. som utgör din webbplats finns. Detta är en av de viktigaste aspekterna av alla webbplatser eftersom det är vad användare vill se på din webbplats.

Kodning: Kodning är den mer tekniska sidan av webbdesign och omfattar skriva koden som får din webbplats att fungera. Detta inkluderar saker som HTML, CSS och JavaScript.

Vad behöver jag för att komma igång med webbdesign?

Den goda nyheten är att det inte krävs mycket för att komma igång med webbdesign. Allt du egentligen behöver är en dator och en internetanslutning. Naturligtvis hjälper det om du har tidigare erfarenhet av programmering och utveckling, men det är inte nödvändigt.

När det gäller programvaran finns det några olika program som du kan använda för att designa webbplatser. Det mest populära är Adobe Photoshop, ett kraftfullt program för att skapa grafik. Ett annat alternativ från Adobe är det kreativa verktyget Adobe Express, med vilket du kan använda praktiska mallar för att skapa webbplatsbanners, logotyper och du kan till och med skapa sociala mediagrafik.

En annan möjlighet är Sketch, en vektorgrafikapplikation utvecklad speciellt för användargränssnitt och webbdesign. Sketch är lätt att använda och ökar i popularitet bland webbdesigners.

Slutligen har du möjlighet att använda en WYSIWYG-redigerare  som WordPress eller för att använda Squarespace. Med den kan du skapa webbplatser utan att behöva koda eller designa något från grunden. Även om de är väldigt användarvänliga har de också sina begränsningar.

Behöver du kunna skriva kod för att bli webbdesigner?

Nej, du behöver inte veta hur man skriver kod för att bli en webbdesigner kommer. Det hjälper dock om du har åtminstone en grundläggande förståelse för HTML och CSS. Dessa är de två vanligaste programmeringsspråken som används för webbplatsutveckling.

Om du inte har några kodningskunskaper kan du fortfarande skapa webbplatser med en WYSIWYG-redigerare som t.ex. Skapa WordPress eller Squarespace. Med den kan du skapa webbplatser utan att behöva skriva någon kod. Men alternativen är begränsade och din webbplats kanske inte är lika anpassningsbar som en som byggts från grunden.

Alternativt kan du använda ett program som Adobe Photoshop eller Sketch för att designa din webbplats. Dessa program låter dig designa din webbplats visuellt utan att skriva någon kod. Du måste dock hitta någon som vet hur man kodar för att göra din design till en fungerande webbplats.

Slutsats

Webbdesign är en viktig del av alla online-verksamheter. Det avgör hur din webbplats ser ut och känns och hur lätt det är för användare att navigera. Om du vill bli framgångsrik är det viktigt att ha en väldesignad webbplats som är användarvänlig och informativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Logotypdesign & Logotyputveckling – Grundläggande Överväganden

  • Utveckla Modulära System – Tips & Råd

  • Hur du Skapar Autentiska Reklambilder – Tips & Råd