Guide till att Skapa din egna Tidning – Bästa Tips Råd

roman kraft Zua2hyvTBk unsplash

Vill du skapa en egen tidning? Kanske vill du göra en kund eller klubbtidning? Kanske har du sett över möjligheterna att anlita en byrå men insett att det är för dyrt.

Ta reda på här vad du bör tänka på när du designar och producerar tidningar.

När allt kommer omkring, vad hjälper den vackraste, kreativaste tidningsdesignen om den inte kan produceras utan problem och fel! I den här artikeln kommer vi att upplysa dig om utbredda missuppfattningar. Vi ger dig också användbara tips och tricks för att designa din egen tidning.

Om det inte finns något designkoncept för en tidning är första steget att skapa en grundläggande layout, t.ex. designrutnät och färgton, typsnitt och typografiska designelement. Layouter utvecklas för de enskilda sidtyperna. På så sätt kan det genomsnittliga antalet tecken och bilder per sida bestämmas.

I nästa steg bestäms häftesstrukturen med ämnen och innehåll med hjälp av en sidplan. För större tidningar är det nu värt att lägga ut tidningen med dummytexter och bilder. På så sätt kan copywriters och redaktörer skriva texterna med rätt längd och struktur. Annars krävs vanligtvis ytterligare samordningsfaser, där textlängden måste vara exakt anpassad till layouten.

2. Bra tidshantering är lätt på nerverna när man skapar tidningen

Företag, föreningar eller klubbar som ännu inte är så erfarna i att skapa tidningar underskattar den tid som layout, sättning, koordinerings- och förändringsfaser, slutliga konstverk och tryck tar.

Om design och produktion av en tidning är under tidspress blir kvaliteten på texterna och layouten lidande. Dessutom, om specifikationerna kanske inte alls uppfylls, uppstår dyra och ytterligare tidskrävande justerings- och efterbearbetningsslingor.

3. Tyvärr är Word inte särskilt lämpligt för att designa och trycka en tidning

Om du måste hålla koll på kostnaderna när du designar en tidning kan du först använda standardpaketet Office. Tyvärr är Word-filer som innehåller bilder och grafik svåra att skriva ut i offset i större kvantiteter, eftersom en professionell tryckt PDF inte kan skapas tillförlitligt med dem.

Om du inte lyckas har du fortfarande möjlighet att trycka din tidning i en copyshop. Du bör skapa den i DIN A3-format om möjligt, ha båda sidor tryckta och sedan vika den på mitten till DIN A4: Detta ger dig fyra sidor. Du kan också ladda fler A3-ark.

Detta innebär att magasinet till och med kan häftas.

Du kan bara skapa en riktigt professionell design för tidningar med den professionella programvaran från Adobe Indesign (sättning och layout) eller Illustrator (illustrationer, grafik och logotyper).

4. Hur balanserat typtypsnitt påverkar tidningens läsbarhet

Med ett idealiskt urval av typsnitt kan du uppnå två viktiga saker samtidigt: Understryka det önskade utseendet på tidningen (oavsett om det är trendigt, ungdomligt, modernt, informativt, seriöst, historiskt , etc.) och främja bästa möjliga läsbarhet.

Ett optimalt förhållande mellan teckenstorlek, spaltbredd och radavstånd i tidningen säkerställer att din brödtext är lätt att läsa, förstå och komma ihåg. Om ett balanserat teckensnitt väljs för brödtexten kan ett typsnitt som visar en stark karaktär och tydligt sticker ut från brödtexten också användas för rubriker och markeringar.

5. Ett flexibelt designrutnät möjliggör en varierad magasinlayout

En tidning bör inte vara en sekvens av enskilda sidor sammansatta slumpmässigt. En grafiskt varierad tidningslayout skapas däremot när generösa text- eller bildavsnitt och mindre sidor avlöser varandra. Detta bör alltid ligga inom tidningens definierade visuella utseende och syfte — och när det gäller kundtidningar bör det passa in i företagets eller produktens varumärkesimage.

6. Innehållet minns bättre med attraktiva motiv och fotouppslag

Vilken nytta har de mest fängslande artiklarna om läsarens intresse inte enbart vinnas av rubriken — och bilderna inte är särskilt uttrycksfulla? Med attraktiva bilder kan du å andra sidan väcka uppmärksamhet och bygga ett känslomässigt band med framtidsutsikter, kunder och anställda.

Chansen att detta ska fungera med bilder som du har till hands, kanske för att de tagits av kollegor med sina mobiltelefoner på event, är ganska liten. Det är bättre att anlita en professionell fotograf för att få bilder tagna på evenemang och för att visualisera en ”berättelse”, rapporter eller intervjuer. Detta är det enda sättet att få autentiska motiv med ditt eget bildspråk för att designa din tidning själv.

7. Fotoredigering för att ge bilderna i tidningen pricken över i:et

Särskilt om du använder bilder från olika källor och kvaliteter i en tidning ser det inte särskilt homogent ut. Detta märks särskilt i färgmättnaden (oavsett om det är ganska gråaktigt eller starkt färgat), hudtonerna (oavsett om de är naturliga, solbrända eller med en färgskala) och färgstämningar (oavsett om de är ganska varma eller kalla) hos de enskilda motiven.

För att få ett visuellt konsekvent utseende behöver du bildredigeringsprogram som Adobe Photoshop – och massor av digital bildupplevelse för att få det att se riktigt naturligt ut. Du kan också använda den för att korrigera kontrast, färgtoner, suddighet, bildbrus och perspektivförvrängningar.

8. Redigering är bättre, eftersom du inte upptäcker dina egna misstag

Även om du är en stavningsexpert kan du som författare knappast upptäcka alla textmässiga och logiska fel som finns i varje nyskapad artikel.

Varför inte? Främst för att du inte har det nödvändiga avståndet till din text. En professionell redigeringstjänst kontrollerar däremot inte bara stavning och grammatik, utan även stil, meningsstruktur och struktur – och till exempel konsekvensen i facktermer. På så sätt förhindrar du att allvaret i din tidning ifrågasätts för att läsare upptäcker fel eller att hela tidningen hamnar i papperskorgen efteråt.

9. Undvik varningar för bildrättigheter och saknad upphovsrättsinformation

Det är försumligt att använda bilder vars nyttjanderätt är tveksam: oavsett om det är av anställda, fotografer eller bilddatabaser. För att avbilda kunder, anställda eller andra personer behöver du även en samtyckesförklaring eller en avståendeförklaring. Detta bör alltid inhämtas i förväg så att du inte får ett upphörande-brev senare och hela upplagan av tidningen inte kan distribueras!

Varje avtryck innehåller också en bildkredit som gör att varje bild kan tilldelas rättighetshavaren och författaren. Vissa bildbyråer och fotografer insisterar till och med på att upphovsrättsmeddelandet ska placeras direkt på bilden – även på omslagsfoton.

10. Undvik överraskningar när du trycker tidningen

Finns de högupplösta bilderna redan med och har filen redan ritats in? Sedan kan du med hjälp av professionell programvara och nödvändig produktionskunskap snabbt skapa utskrivbar data.

Om du till exempel ska skriva ut på obestruket naturpapper bör du vara bekant med tryckprofiler och inställningar så att hela upplagan inte skrivs ut. Att trycka med speciella färger, skapa tryckfinish och ovanliga bindningar innebär också utmaningar eftersom din bildskärm kanske är otillräcklig var kalibrerad. Dessutom fungerar korrektur som en kontrollmall för skrivaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Logotypdesign & Logotyputveckling – Grundläggande Överväganden

  • Utveckla Modulära System – Tips & Råd

  • Hur du Skapar Autentiska Reklambilder – Tips & Råd