Vad är God Användbarhet på Hemsidan? Webbanvändbarhet Tips & Råd

domenico loia hGV2TfOh0ns unsplash

Psykologi, responsiv webbdesign, användbarhet. Vad är bra webbplatsanvändbarhet?

Vi förtydligar grunderna om vad man ska hålla utkik efter och vilka vanliga misstag är gjorda och hur man undviker dem.

Användbarhet och användarupplevelse: Vad skapar en bra och användarvänlig webbplats?

Följande viktiga aspekter, som härrör från detta, bland annat i ämnet webbplatsens användbarhet:

Grundfrågor:

  • Vad utmärker bra webbanvändbarhet?
  • Vad gör en webbplats verkligen användarvänlig?
  • Hur kan användbarhet implementeras som en del av webbdesignen?

Dessa och liknande frågor har varit i huvudet hos webbplatsägare och webbdesigners i många år. Anledningen till detta är att användarvänligheten hos en webbplats är en av de viktigaste aspekterna av någon webbplats.

I den här artikeln kommer vi att täcka grunderna i och webbanvändbarhet och ge dig konkreta riktlinjer med vilka du kan göra din onlinenärvaro kvalitativt användarvänlig.

Vi kommer också att gå in på några vanliga misstag i denna process och visa dig hur du kan testa användbarheten av din webbplats dig själv. Vad är användbarhet?

I början uppstår frågan, vad användbarhet är eller vad det betyder.

Användbarhet är baserad på några följande vägledande principer:

  • affärer.
  • Principer:
  • Effektivitet
  • Effektivitet
  • Nöjdhet

Användbarhet i IT-system handlar därför om användare effektivt och effektivt att tillfredsställa. Alla webbaserade IT-system har detta mål gemensamt.

Vad som ligger bakom detta kommer vi att diskutera mer i detalj längre fram i artikeln genom att gå in på de fem grundläggande principerna för webbanvändbarhet.

Så vad menas med användbarhet i online-sammanhang?

Fokus ligger på att göra innehåll tillgängligt på ett tydligt och begripligt sättmed allvar och trovärdighet. Detta tjänar användarens intresse effektivt, effektivt och tillfredsställande.

Vilka är de 5 grundläggande principerna för god webbplatsanvändbarhet?

Nu när vi har en grundläggande förståelse för vad webbanvändbarhet är, låt oss titta på fem kärnprinciper för god webbplatsanvändbarhet titta på.

Dessa principer är avgörande för alla åtgärder du kan vidta för att förbättra din webbnärvaro

1. Tillgänglighet

Den första grundläggande principen för webbanvändbarhet beskriver avsikten, webbplatsbesökaren all information och funktioner på webbplatsen så lättillgänglig som möjligt nära. Det bör därför göras enkelt för användaren att tillfredsställa det behov som han besöker webbplatsen för.

Detta inkluderar dessutom allmänna användare, personer med funktionshinder som använder hjälpmedel som skärmläsare.

Webbplatsen ska också laddas snabbt och vara lätt att läsa på mobila enheter som smartphones och surfplattor.

Majoriteten av människor som är aktiva online nuförtiden gör det från sin smartphone eller surfplatta. Desto viktigare är det att informationen och funktionerna som erbjuds på en webbplats också lätt och enkelt kan nås via dessa enheter. Om så inte är fallet kommer användaren snabbt att bli frustrerad och lämna sidan igen.

2. Klarhet

Den andra principen för webbanvändbarhet är klarhet. Detta beskriver målet att webbplatsen ska utformas på ett sådant sätt att användaren enkelt kan hitta runt . Det innebär att både strukturellt och visuellt ska skapas ett tydligt utseende som är målinriktat och som inte går vilse.

Det måste också göras skillnad mellan en allmänt komplex design och en målinriktad design. Ett särskilt ovanligt utseende på en webbplats kan (trots dess spännande utseende) förvirra och distrahera webbplatsbesökaren snarare än att tillfredsställa hans faktiska behov.

3. Förståelse

Den tredje grundsatsen för webbanvändbarhet är förståelse. Så fort en person besöker en webbplats för första gången sker en inlärningsprocess, medvetet eller omedvetet, som ska leda till en förståelse för struktur och innehåll.

Enligt den grundläggande principen om förståelse är det viktigt att hålla denna process så kort som möjligt. Användaren bör förstå så snabbt som möjligtvad han ser och hur han hittar på hemsidan. Syftet är att det ska finnas en tydlig förståelse för om han har kommit till rätt plats och hur han kan hitta dit. En välstrukturerad navigering och lämpligt inställda länkar är klassiska exempel för lämplig användning av denna tredje grundläggande princip.

4. Trovärdighet

Förutom de grundläggande principerna för användarvänlighet redan förklarat, trovärdigheten för webbnärvaron avgörande. Denna fjärde princip beskriver målet att användaren ska ha förtroende för innehållet, själva webbplatsen och människorna utvecklats bakom det.

Detta är därför viktigt, liksom bästa innehållet och funktionerna på en webbplats är till ingen nytta om användaren inte litar på dem. Autenticitet och transparens spelar också en nyckelroll. Webbplatsens operatör ska vara tydligt synlig och sitt utseende autentiskt.

5. Relevans

Den femte och sista principen för webbanvändbarhet är relevans. Innehållet, funktionerna och designen på en webbplats bör alltid anpassad till målgruppen. Detta innebär att erbjudandet är skräddarsytt för användarens specifika behov.

Om så inte är fallet kommer användaren snabbt att lämna sidan igen eftersom han inte kan hitta det han letar efter eller för att hans behov inte har tillgodoses tillräckligt innehållsmässigt.

Webbplatsägaren ställs inför utmaningen att han ska definiera vilka hans målgrupper är och ta reda på vilka personer som överhuvudtaget besöker webbplatsen. Dessa personers avsikt är då avgörande för vilket innehåll som ska presenteras för att tillgodose behovet i enlighet därmed.

Vad är skillnad mellan webbplatsanvändbarhet och användarupplevelse (UX)?

I anslutning till användbarhet nämns också begreppet användarupplevelse, som förkortas till UX (user experience). Dessa två termer används ofta som synonymer för varandra, men betyder i princip INTE samma sak.

Webbplatsens användbarhet beskriver hur lätt det är för användare att hitta runt en webbplats och använda dess funktioner. Däremot fokuserar användarupplevelsen på den kompletta upplevelsen på webbplatsen. Detta inkluderar även de känslor som en användare känner när de interagerar med en webbplats. Detta innebär också att till exempel användbarhet kan mätas mycket lättare än användarupplevelsen.

I slutändan är webbanvändbarhet en del av upplevelsen som en besökare har på en webbplats och därmed en del av övergripande användarupplevelse.

Medan webbanvändbarhet försöker göra användningen av webbplatsen så effektiv och tillfredsställande som möjligt, med hänsyn till de grundläggande principerna som presenteras ovan, handlar användarupplevelsen om ett holistiskt och mer djupgående tillvägagångssätt.

Typiska och vanliga användbarhetsfel

Om ett kvalitativt resultat av webbanvändbarhet ska uppnås bör några vanliga misstag undvikas.

I det här avsnittet kommer vi att avslöja några av de vanligaste felen:

Börja från dig själv

När man designar en webbplats är ett vanligt misstag att den skapas från operatörens eller webbdesigners synvinkel. Det försummas att designen inte nödvändigtvis passar med användaren. Tvärtom, en besökare som kommer till en webbplats för första gången har ett helt annat perspektiv än ägaren och utvecklaren av sajten.

Detta perspektiv måste beaktas vid design av webbplatsen, till och med stå i centrum. Det är viktigt att sätta sig i användarens position och att involvera neutrala personer i utformningen och utformningen av webbplatsen

Detta är det enda sättet att uppnå en tilltalande och målinriktad webbanvändbarhet för de personer vars behov du faktiskt vill tillgodose.

Vad är bra webbdesign?

Oöverskådlig navigering

I grund och botten bör en webbplats utformas så att användaren kan hitta runt så enkelt och intuitivt som möjligt.

Navigation spelar den viktigaste rollen.

Bra navigering måste vara intuitivt förståelig. Syftet är att komma till och komma åt det viktigaste innehållet på webbplatsen med så få klick som möjligt. Så du bör också sätta dig själv i positionen som en ny webbplatsbesökare.

Saknar sökfunktion

En sökfunktion ger möjlighet att söka i allt innehåll på en webbplats dynamiskt och sådant för att hitta matchande resultat.

Sökfunktionen är ett välkommet alternativ till manuell sökning och navigering till innehållet du letar efter. Sökfunktioner är nu standard på webbplatser och bör därför under inga omständigheter skippas. Dessutom måste den vara välplacerad och lätt att hitta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Utforska kreativiteten: Grafisk Design med WordPress

  • Logotypdesign & Logotyputveckling – Grundläggande Överväganden

  • Utveckla Modulära System – Tips & Råd